Imprimir este artículo
Miércoles, 21 Junio 2017 10:11

LES PRIMERES RELACIONS ENTRE JOVES. MASCLISME ADOLESCENT

Valora este artículo:
(2 votos)

Abans de començar l’article m’agradaria presentar-me, el meu nom és Marina González Cebrián Psicòloga general sanitària amb experiència en l’àmbit infantil i juvenil.  Actualment estic col·laborant amb l’Anabel Charro Molina Psicòloga i  Neuropsicòloga infantil en el seu centre de Psicologia i logopèdia de Santa Coloma de Gramanet. Avui tinc el plaer de poder escriure pel seu blog sobre un tema candent en la nostra societat “Masclisme adolescent”. Comencem!

 

Parlem de  adolescent quan ens referim  a un període de creixement i desenvolupament humà que es produeix després de la infantesa i abans de l’edat adulta, entre els 10 i 19 anys. Dins d’aquesta etapa existeixen diversos riscos, com per exemple consumir alcohol, tabac, drogues, comencen a tenir relacions sexuals, parelles etc.  fet que pot produir que tinguin un alt risc de traumatisme (OMS, 2017).

 

Dins dels riscos que poden patir els adolescents durant aquesta etapa, existeix una corrent cada cop més vigent que s’anomena masclisme en l’adolescència. Em centro en aquest tema i faig referència a  l’Associació catalana per la infància maltractada (ACIM) que afirma que primer de tot cal tenir clar que cada persona sigui de l’origen que sigui, del sexe que sigui i de l’edat que sigui té el dret de ser ben tractada. Això vol dir que ningú ens ha de donar empentes, pegar ni agredir; que ningú ens ha de menysprear, insultar ni humiliar; que ningú ens ha d’amenaçar ni fer-nos por; tampoc prendre’ns les nostres coses o fer-les malbé; ni ningú ens ha d’insultar ni burlar ni riure’s de nosaltres i tampoc han d’escampar rumors sobre nosaltres.  

 

QUÈ PASSA SI NO ES RESPECTEN AQUESTS DRETS?

 

Aquests drets també són per quan es té una parella, si es vulneren passaríem a parlar de masclisme adolescent i per tant de relació abusiva. Una relació abusiva de parella és quan un dels membres se sent superior a l’altre, i li fa saber amb violència física; paraules i actituds de menyspreu; humiliació i fins hi tot insults; controlant el que fa, el que diu, on va, com vesteix i  dient-li el que pot fer i el que no. Cal tenir en compte que un abús és un maltractament i el maltractament va en contra dels teus drets. Es considera maltractament quan existeixen comportaments i paraules que impliquen l’ús de la força i la violència, i que per la seva intensitat i freqüència fan mal als nens i nenes (ACIM,  2017). 

 

QUINS SÓN  ELS  TÒPICS DE LES RELACIONS DE PARELLA?

 
   


 

 

I... D’ON TREIEM LA IDEA DE PARELLA?

 

La idea de parella la promou la nostra societat a partir d’estereotips i rols que es desenvolupen dins d’aquesta. I per tant ens influeix en com  establim les relacions afectives i sexuals (Sidastudi, 2015). També construïm aquest ideal a partir de:

- Alguns contes infantils de quan érem petits.

- De les cançons de cantants famosos que parlen d’amor.

- Programes de TV de buscar parella.

- I també d'algunes pel·lícules de cinema.

 

NOMÉS RESPECTANT A L’ALTRE I LES NOSTRES VIDES PODEU ACONSEGUIR UNA RELACIÓ QUE US ENRRIQUEIXI I US FACI FELIÇ. (ACIM, 2017)

 

Referències

-          http://www.acim.cat/

-          http://www.salutsexual.sidastudi.org

Leído 7113 veces Última modificación el Lunes, 04 Septiembre 2017 09:40